Zondag 1 september 2019 om 10u15

 

Fietsdaguitstap

 

dagfietstocht 1We verzamelen aan de Westkaai in Ieper. We vertrekken aan knooppunt 35. De fietstocht leidt ons langs de oevers van het kanaal Ieper-IJzer richting Lo, dat evenwijdig ligt met de Ieperlee. Deze natuurlijke waterloop werd reeds in de middeleeuwen gekanaliseerd om de belangrijke handel van Ieper met de zee mogelijk te maken. De hellende vlakken waarlangs boten werden opgetrokken en neergelaten, werden in het nieuwe kanaal vervangen door sassen. dagfietstocht 2In het gehucht de 3 grachten komen Ieperlee, het kanaal en de Martjesvaart samen. We komen heel wat sassen en bruggen tegen.
Na 20 km komen we aan in het stadje Lo, Parel van Veurne Ambacht, gelegen in het "vlakke land" van "Bachten de Kupe". We zien bij het binnenrijden het middeleeuwse klooster van de Grauwe Zusters, de vroegere school, maar nu ingenomen door de gemeentelijke diensten. Op de Markt rechts bevindt zich het stadhuis anno 1566 in Vlaamse renaissancestijl, thans ingericht als hotel-restaurant. Achter de Neogotische kerk, bevindt zich de Oude Abdij waar ze ons opwachten om ons te laten genieten van een heerlijk menu : aperitief, soep, hoofdgerecht, dessert en één consumptie. dagfietstocht 3Na het eten kan je een kijkje nemen in de Duiventoren. We vervolgen onze weg via de Westpoort, een oude gotische stadspoort. Bij de poort staat een eeuwenoude taxus, genaamd de "Caesarsboom", omdat Julius Caesar tijdens zijn doortocht naar Brittannië er zijn paard aan vastgebonden heeft. We rijden nu naar Fintele, waar de samenvloeiing van de Lovaart in de IJzer gebeurt. We rijden langs de IJzer naar het gehucht Elzendamme, waar een stalen toren staat. Onze tocht gaat verder langs landelijke wegen van Oostvleteren naar Woesten. Op de grens van Elverdinge en Vlamertinge liggen de Galgebosssen. Tot het begin van de 18de eeuw werd hier beslist over leven en dood van de onderdanen door de Heren van Vlamertinge. Aan de rand ervan verpozen we in de Vuile Seule voor een warme kop koffie en een stuk taart. dagfietstocht 4Zoals altijd is er ook tijd voorzien voor de fotoquiz. Het wordt een rustige gevarieerde tocht, grotendeels vlak, een goed berijdbaar parcours met veel groen en water en landelijke wegen.

Er wordt gefietst in 3 delen (20+18+11), aan een zeer rustig tempo, zodat ook kinderen en niet-sportievelingen zeker kunnen meefietsen.

Deelname : fietstocht, middagmaal, koffie met taart en verzekering :
Volwassenen : € 30
Kinderen 3 tot en met 12 jaar: € 18
Niet-leden betalen: volwassen € 45 en de kinderen €27
Wie zijn fietsen niet zelf kan vervoeren brengt ze ten laatste om 9u15u naar het Kerkplein te Moorsele. We brengen ze voor € 4 naar de startplaats, waar we stipt starten om 10u15.
Inschrijven en betalen kan tot 27 augustus.

 

Inschrijven?