Zondag 3 september 2023 om 10u

 

Fietsdaguitstap

  

 

 fietsdag 2  fietsdag3  fietsdag4

 

De omgekeerde Polderrand fietsroute.
De start is op 48 km (40 min) van Moorsele via Torhout naar de Zuidstraat 130 in Ichtegem. Er is parking in de zuidstraat nabij de fietsroute Groene 62.

We starten in knooppunt 74 naar knooppunt 84, naar de mooie, witgekalkte herberg-hoeve "De drie Zwaluwen" in Aartrijke met typische voutekamer was eeuwenlang een druk bezochte herberg. We vervolgen onze weg naar de Vloethemveldzate. Het Vloethemveld is een uiterst waardevol natuurgebied met een unieke plantenrijkdom, gelegen op het snijvlak van de gemeenten Snellegem en Zedelgem. Tijdens de 20ste eeuw kreeg het Vloethemveld een militaire bestemming, met o.a. een groot munitie depot van het Belgisch leger tijdens de oorlogen. We rijden een stukje door het centrum van Jabbeke, ten zuiden ervan liggen de Maskobossen en vormen een uitloper van het grote Vloethemveld.
In feestzaal De Linde in Zerkegem kunnen we genieten van een heerlijk menu : aperitief, soep, hoofdgerecht, dessert en één consumptie.

We vervolgen onze weg via de Hoge Dijken die in de jaren zeventig torenden hoog boven de laaggelegen polders uit. Maar toen de snelweg Jabbeke-Veurne werd aangelegd, werden er tonnen zand uitgegraven en evolueerde de oude binnenduin tot een kunstmatige vijver, beter bekend als de 'Roksem Put. Via Ettelgem komen we in Oudenburg terecht. Hier trokken de Romeinen het enige Belgische kust-castellum op, wat de plaats tot één van de oudste sites van ons land maakt! Het Romeins Archeologisch Museum (RAM) is hiervan getuige. Er is ook het Bezoekerscentrum Sint-Arnoldus en de Sint-Pietersabdij, waar je de geschiedenis van de voormalige abdijsite kan ontdekken.

In de herberg Cornelius in het centrum van Snaaskerke verpozen we voor een kop koffie en een stukje taart. Zoals altijd is er ook tijd voorzien voor de fotoquiz en een streekbier.
Daarna rijden we via Gistel, vooral bekend door zijn Flandriens: voormalig wielrenner "De leeuw van Vlaande-ren" Johan Museeuw, en Sylvère Maes, tourwinnaar 1936 en 1939. Een belangrijk evenement is de jaarlijkse St.-Godelieveprocessie, rond de Heilige Godelieve van Gistel. Het ter Hare ere opgerichte slotklooster, Abdij Ten Putte, is één van de bekendste West-Vlaamse bedevaartsoorden.
Op de spoorwegberm route Groene 62 rijden we terug naar ons startpunt. Het wordt een rustige gevarieerde tocht, op een vlak parcours met veel groen, water en landelijke wegen. Er wordt gefietst in 3 delen (20+15+14), aan een zeer rustig tempo, zodat ook kinderen en niet-sportievelingen zeker kunnen meefietsen.

Deelnameprijs: fietstocht, middagmaal, koffie + taart en verzekering:
Volwassenen : €38 (€57 voor niet-leden)
Kinderen 3 tot en met 12 jaar: €22 (€29 voor niet-leden)

Wie zijn fietsen niet zelf kan vervoeren brengt ze ten laatste om 9u naar het Kerkplein te Moorsele. We brengen ze voor €5 naar de startplaats, waar we stipt starten om 10u.

Inschrijven kan tot 25 augustus bij
Marc Decroos, Wittemolenstraat 223
 056/51.47.36 46 -  m.decroos@telenet.be

Gelieve uw bijdrage te storten op rekening BE89 7480 0439 2385 met vermelding fietsdaguitstap - de deelnemersnamen - aantal volwassen/kinderen - fietsvervoer.